Yasaklanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ‘dağılarak’ gerçekleşti

27 Haziran 2016
Dün yapmak istedikleri 14. Onur Yürüyüşü yasaklanan LGBTİ’ler Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli sokaklarına “dağılarak” polis saldırısına direndi. Tünel’de Onur Haftası basın açıklamasının okunması engellenince Taksim’in birçok noktasında açıklama okundu. En az 25 kişi gözaltına alındı.   LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, İstanbul Valiliği’nin 26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklaması ve ardından basın açıklaması bildirimine de “hassasiyetleri” […]

Dün yapmak istedikleri 14. Onur Yürüyüşü yasaklanan LGBTİ’ler Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli sokaklarına “dağılarak” polis saldırısına direndi. Tünel’de Onur Haftası basın açıklamasının okunması engellenince Taksim’in birçok noktasında açıklama okundu. En az 25 kişi gözaltına alındı.

 

LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, İstanbul Valiliği’nin 26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklaması ve ardından basın açıklaması bildirimine de “hassasiyetleri” gerekçe göstererek, “uygun bulmuyoruz” cevabı vermesinin ardından bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, “14. Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştiremeyeceğimizi üzüntüyle duyuruyoruz. Ancak bizim kendimize duyduğumuz güven, ufkumuz ve hayallerimiz bir yürüyüşten, İstiklal Caddesi’nden, bu şehirden ve bu ülkeden çok daha geniştir. Varoluş mücadelemiz dünü, bugünü ve geleceği aşar çünkü biz hep buradaydık, buradayız ve burada olacağız” dendi ve dün Beyoğlu’nun her sokağında “birbirine kavuşma” çağrısı yapıldı.

onuryuruyusu2

Polis dün, Taksim ve İstiklal Caddesi’ni abluka altına aldı. Homofobi, bifobi ve transfobi karşıtları ise tüm gün boyunca gökkuşağı bayraklarıyla Beyoğlu’nun her yerinde “Vardık, varız, varolacağız” dedi.

AB’den vekiller de gözaltına alındı

Komitenin Tünel’de basın açıklaması yapması engellendi. Saat 16:00’dan itibaren açıklama için seçilen Tünel Meydanında polis gazetecilerin bile durmasına izin vermedi. LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nden yedi kişi darp edilerek gözaltına alındı. Almanya Federal Meclis üyesi Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu vekili Terry Reintke gözaltına alındıktan sonra bırakıldı. Reintke’nin iki yardımcısı Felix Banaszak ve Max Lucks da gözaltına alınanlar arasında.

Basın açıklaması her yerde okundu

Bunun üzerine Beyoğlu ve Şişli’de açık ve kapalı birçok alanda basın açıklamaları okundu. Basın açıklaması okunan yerler arasında Cihangir, HDK bürosu, SYKP bürosu, Mis Sokak, Tel Sokak, İstiklal Caddesi, Kadıköy Lambdaistanbul ofis önü ve Kurtuluş yer alıyor. Çok sayıda kişi de bulundukları yerlerde komitenin hazırladığı basın açıklamasını okudu. Açıklamanın tamamı 95.1 Özgür Radyo’da da okundu.

Polis saldırısı gün boyunca Mis Sokak, İmam Adnan Sokak, İstiklal Caddesi ve Firuzağa’da devam etti.

Polis saldırısında kriz masasına ulaşan bilgilere göre en az 19 kişi gözaltına alındı, bir kişinin yüzüne gaz fişeği denk geldi. Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Metin Cihan da yer alıyor.

onuryuruyusu3

‘Toplum bizden başkası değildir’

Polisin izin vermediği ancak bütün Beyoğlu ve Şişli sokaklarında okunan basın açıklamasının tam metni ise şöyle:

“Bugün bu basın açıklamasını okumamızın sebebi, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasıdır. Onur Yürüyüşlerimiz, bu ülkenin şahit olduğu büyük, çok sesli ve kitlesel eylemlerden biridir. Bizler yürüyüşlerimizde, dünya tarihinde bizim payımıza düşen bu karanlık zamana aşkımız ve arzumuzla kafa tutarız. El konulan emeğimizin hesabını sorar, kaderimizi başkalarının elinden alır, geleceğimizi tahayyül ederiz. Savaşa karşı barışı, korkuya karşı cesareti, zulme karşı tüm ezilenleri savunuruz; başka bir dünyanın, cinselliğin, bedenin, hayatın mümkün olduğunu gösteririz. Yürüyüşümüzü engelleyenler, bize “toplumun hassasiyetleri”ni mazeret göstermiştir. Oysa gözetilen toplumun değil, iktidarın hassasiyetleridir. Toplum bizden başkası değildir. Yasaklanan, bizim, bu dünyanın onurlu insanlarının varoluşunu, taleplerini, barışa, adalete ve eşitliğe dair özlemlerini duyurma çabasıdır. Yürüyüşümüzün yasaklanması, sesimizin duyulmasını engellemek için yapılan başarısız bir çabadır.

“Başarısız, çünkü varoluşumuzun bize verdiği onur, gördüğümüz baskıyla büyüyor. Bizi incitmek için ettikleri hakaretleri biz gururla sahipleniyoruz. Sahip olduğumuz sınırlı alanları dayanışmayla büyütüyoruz. Bizler yürüdüğümüz her sokakta, emek verdiğimiz her mesai gününde, her evde, yaşadığımız her aşkta ve her sevişmede bir devrim gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Antep’te, Amed’de, Meksika’da, Bangladeş’te, Orlando’da öldürülüyor ve tekrar doğuyoruz. Biz hep varolacak, varoluşumuzu hep haykıracak ve varoluşumuzdan hep onur duyacağız.

‘Yürümeye daha yeni başladık’

“Bugün yürüyemiyoruz, ancak aslında yürümeye daha yeni başladık. Attığımız sloganların sesi kulağımızda, gökkuşağının renkleri bizimle ve özgürlüğün kokusu burnumuzda. Hoşgörüden, tahammülden, izinlerden daha fazlasını istemek için yola çıktık. Kişisel siyasal ve sosyal haklarımızın güvence altına alınması; anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin yer alması ve LGBTİ+ hareketinin politik bir özne olduğu gerçeğinin tanınması için mücadelemizi her an her yerde örüyoruz.

“Dağılıyoruz, daha güçlüyüz, daha kalabalığız, daha gürültülüyüz. Bizden korkmakta haklılar, çünkü örgütleniyoruz, büyüyoruz, yürüyoruz.”

 

Kaynak: Kaos GL
Fotoğraflarlar: Şener Yılmaz Aslan / MOKU