Özgür Gündem nöbetçi editörleri için uluslararası kampanya

23 Haziran 2016
İfade özgürlüğü konusunda çalışan bir grup sivil toplum kuruluşu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi. RSF ile görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da tutuklanan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun derhal serbest bırakılmasını istedi. Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi genel yayın yönetmeliği yaptıkları için haklarında soruşturma açılan […]

İfade özgürlüğü konusunda çalışan bir grup sivil toplum kuruluşu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi. RSF ile görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da tutuklanan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi genel yayın yönetmeliği yaptıkları için haklarında soruşturma açılan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin, 20 Haziran’da tutuklanmıştı.

Ortak bir açıklama yapan Uluslararası PEN Yazarlar Derneği, Article 19 (19. Madde), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Uluslararası Basın Enstitüsü, RSF temsilcisi Önderoğlu ve Fincancı ile Nesin’in derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını talep etti.

Gazete ile dayanışma için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen Fincancı, Nesin, ve Önderoğlu ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan başlatılan soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilmişti.

Aynı kampanya kapsamında toplam 40 entelektüel, Özgür Gündem’in genel yayın yönetmenliğini yapmıştı.

Tutuklanan üç ismin gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde “PKK propagandası yaptıkları” iddia edilmişti.

ozgurgundem1

1996’dan bu yana RSF’in Türkiye temsilcisi olan ve yılda birkaç kez Türkiye’deki ifade özgürlüğü düzeyi hakkında raporlar hazırladığı belirtilen Önderoğlu, Uluslararası İfade Özgürlüğü Kampanya Örgütü’nün (IFEX) de yönetim kurulunda bulunuyor.

Açıklamayı imzalayan kuruluşlar arasında Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile PEN’in Japonya, Türkiye, Bangladeş, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Finlandiya, Rusya, Amerika, Trieste, Danimarka, Meksika gibi büroları bulunuyor.

 

Kaynak: BBC Türkçe