Kandilli’den İstanbul Depremi uyarısı

21 Haziran 2016
Boğaziçi Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen MARSite Projesi çerçevesinde Marmara Bölgesi 3.5 yıl boyunca karadan, denizaltı ve uzaydan izlendi. Elde edilen bulguları açıklayan Prof. Nurcan Meral Özel, “Marmara’daki fay tek segmentten oluşmuyor ve her değişik segment farklı etkili farklı depremler üretebiliyor. Bu da tek segmentin oluşturacağından daha düşük enerjili deprem demek”dedi. Özel, “Adalar civarında 4 ayrı […]

Boğaziçi Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen MARSite Projesi çerçevesinde Marmara Bölgesi 3.5 yıl boyunca karadan, denizaltı ve uzaydan izlendi. Elde edilen bulguları açıklayan Prof. Nurcan Meral Özel, “Marmara’daki fay tek segmentten oluşmuyor ve her değişik segment farklı etkili farklı depremler üretebiliyor. Bu da tek segmentin oluşturacağından daha düşük enerjili deprem demek”dedi.

Özel, “Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7’ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor.” diye konuştu.

Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizlerinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği’nin 5.9 milyon Euro’luk fonuyla hayata geçirilen ve 42 ay süren Marmara Süpersite (MARSİte) Projesi tamamlandı.

Yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir toplantıyla açıklandı.

Çok segment az enerji

Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy’de kurulan Derin Kuyu Sistemi, yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilerek anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmelerini aynı anda hassas olarak sürekli izleyerek çok küçük sistemleri bile saptayabilecek.

 

Kaynak: CNN Türk

 

 

Etiketler