AÇEV’den Babalar Günü filmi: Benim babam sorumluluğumu alır!

17 Haziran 2016
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 19 Haziran’daki Babalar Günü vesilesiyle bir video hazırladı. “Benim Babam…” isimli videoda, çocukların ağzından, çocuk bakımında ve gelişiminde babanın da sorumluluk üstlenmesine dikkat çekiliyor. Yıllardır babaların çocuklarının bakımına katılımını, çocuklarının gelişimi desteklemeleri için gerekli becerileri edinmesini sağlama amacıyla yüz yüze baba eğitimleri düzenleyen AÇEV, 19 Haziran’daki Babalar Günü vesilesiyle bir […]

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 19 Haziran’daki Babalar Günü vesilesiyle bir video hazırladı. “Benim Babam…” isimli videoda, çocukların ağzından, çocuk bakımında ve gelişiminde babanın da sorumluluk üstlenmesine dikkat çekiliyor.

Yıllardır babaların çocuklarının bakımına katılımını, çocuklarının gelişimi desteklemeleri için gerekli becerileri edinmesini sağlama amacıyla yüz yüze baba eğitimleri düzenleyen AÇEV, 19 Haziran’daki Babalar Günü vesilesiyle bir video hazırladı. “Benim Babam…” isimli videoda, çocuklar babalarıyla birlikte yapmaktan en çok keyif aldıkları, babalarının kendileri için yaptığı en güzel şeyleri anlatıyorlar.

Filmin senaryosuyla, hem cinsiyet eşitliği açısından aile içerisinde demokratik iletişim ve ev işlerinin paylaşılması, hem de çocuk bakımında ve gelişiminde babanın da sorumluluk üstlenmesi konularına dikkat çekiliyor.

benim babam

BABALIKTAN DAHA ÖNEMLİ BİR İŞİNİZ VAR MI?

AÇEV bu filmle bir anlamda, Babalar Günü’nde babaları bu soru etrafında bir an düşünmeye, çocuklarının gelişiminde sorumluluk almaya davet ediyor.

Çünkü araştırma verilerine göre Türkiye’de babaların;

  • %72’si çocuklarıyla hiç oyun oynamıyor
  • Sadece %8’i çocuklarına kitap okuyor
  • %12’si çocuklarının okul hayatıyla ilgileniyor.

Oysa yine araştırmalar, babaların çocuklarıyla birlikte vakit geçirdikçe, oyunlar oynadıkça, onun bakımında sorumluluk üstlendikçe çocukların daha mutlu ve sağlıklı geliştiğini gösteriyor. Bu noktada, babaların çocukların bakımına katılımı, çocukların gelişimi desteklemeleri için gerekli becerileri edinmeleri önem kazanıyor. AÇEV’in, baba-çocuk ilişkilerini yeniden tanımlamak ve babaları desteklemek için “Baba Destek Eğitimleri” düzenlemesinin nedeni de bu. Baba Destek Programı kapsamında 1996’dan bu güne eğitimlerle 3.300 kursla 41.100 babaya ulaşarak, çocuklarının şiddetsiz ve demokratik bir aile ortamında büyümesine katkı sağlayan AÇEV’in baba eğitimleri, katılımcılarının “ilgili babalık” konusundaki beceri ve yetkinliklerini desteklemeyi hedefliyor.

#benimbabam

İlgili babalar, mutlu çocuklar

AÇEV ‘ilgili baba’ tanımını da şöyle yapıyor:

  • Çocuğunun gelişim alanlarını bilir ve etkin bir şekilde bu gelişim alanlarını desteklemekte sorumluluk üstlenir. (Örneğin, zihinsel gelişimi için onun akıl yürütmesini tetikleyecek uyarıcı sorular sorar, makas ve kağıt gibi fiziksel nesneler arasında bağlantılar kurması için ortam oluşturur.)
  • Çocuk bakımında sorumluluğunu fark eder ve sorumluluk üstlenir. (Alt değiştirme, çocuğun beslenmesi, tuvalet alışkanlığı kazandırılması, kirlilerin yıkanması ve temizlerin hazırlanması, çocuğun banyosunun yaptırılması ve saçının taranması gibi annelerle özdeşleşen sorumluluk alanlarını anne ile paylaşır.)
  • Çocuğuyla birlikte zaman geçirir ve oyun oynar. ( Çocuğuyla onu “oyalamak” için değil keyif aldığı ve istediği için oynar.)
  • Çocuğuyla karşılıklı ve yakın ilişki kurar. (Çocuğu birey olarak kabul eden, ona değer veren gerçek ve karşılıklı bir ilişki içinde olmaya özen gösterir.)
  • Çocuğuyla cinsiyet ayrımı yapmadan ilişki kurar ve onun gelişimini destekler. (Çocuğunun kız ya da oğlan olmasını gözetmeksizin, onun fırsatlardan ve imkânlardan eşit şekilde yararlanmasına gayret eder.)
  • Kendi eşi ile veya boşanmış ise çocuğun annesi ile demokratik bir ilişki sürdürür ve çocuğun sorumluluklarını paylaşır.
  • Çocuğunu etkin bir şekilde dinler ve kendini çocuğun anlayacağı şekilde ifade eder.
  • Çocuk yetiştirmede ve aile içi ilişkilerde her türlü şiddet ve baskıcı tutumdan uzak durur.
  • Ev içi işlerde sorumluluk üstlenir. (Evin temizlenmesi, alışverişin yapılması ve yiyeceklerin hazırlanması, kirlilerin temizlenmesi, pencerelerin silinmesi, ütülerin yapılması gibi işlerde anne ile birlikte sorumluluk üstlenir.)
  • Çocuğunun okul sürecini takip eder ve öğretmen– veli işbirliğinde aktif rol alır.

 

* Türkiye’de 0-8 Yaş Arası Çocuğa Yönelik Aile İçin Şiddet Araştırması, Bernard van Leer Vakfı, 2014