Mülteciler Günü’nde zorla alıkonulan kadınlar için dayanışma çağrısı

15 Haziran 2016
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 20 Haziran Mülteciler Günü vesilesiyle bir açıklama yayınladı, tüm kadınları dayanışmaya çağırdı. Açıklamada şöyle denildi: “DAİŞ’in cinsiyetçi işgal pratikleri, örgütün Kürdistan ve Ortadoğu’da yarattığı yıkım sistematik cinsel işkence, tecavüz, köleleştirme, cariyeleştirme uygulamaları, örgütün, kadın bedenini topyekun bir erkek egemen savaş ve mülkiyet alanı olarak kodlayan erkek egemen emperyal bir […]

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 20 Haziran Mülteciler Günü vesilesiyle bir açıklama yayınladı, tüm kadınları dayanışmaya çağırdı.

Açıklamada şöyle denildi:

“DAİŞ’in cinsiyetçi işgal pratikleri, örgütün Kürdistan ve Ortadoğu’da yarattığı yıkım sistematik cinsel işkence, tecavüz, köleleştirme, cariyeleştirme uygulamaları, örgütün, kadın bedenini topyekun bir erkek egemen savaş ve mülkiyet alanı olarak kodlayan erkek egemen emperyal bir saldırı olarak, tüm dünya kadınlarına yönelik bir uygulama olarak ele alıyoruz.

‘5 bin kadın savaş ganimeti olarak alıkonuyor’

“Bununla birlikte, sistematik tecavüz ve diğer cinsiyetçi şiddet biçimleri örgütün Êzidi halkına yönelttiği soykırım siyasetinin kurucu bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. DAİŞ’in ‘savaş ganimeti’ olarak kaçırıp köle ve cariye pazarlarında mükerrer defa sattığı, ezici çoğunluğu Êzidi olan yaklaşık 5000 yetişkin kadın ve kız çocukları, bugün Irak, Suriye, Katar, Suudi Arabistan, BAE ve Türkiye sınırlarını içine alan geniş bir coğrafyada alıkonulmaktadır.

“Bir diğer yandan da olağanüstü bir mücadele vererek, DAİŞ elinden kaçabilen kadınlar da, İŞİD saldırılarına karşı yaşadıkları coğrafyaların savunması ve özgürleştirilmesi için kurulan öz savunma birliklerine katılmaktadırlar. Uğradıkları zulmü sorgulayan, politika yapan ve meşru müdafaa haklarını kullanan kadınlar, saldırılarda yaşamını yitiren kadınları sahiplenmek ve kaçırılan, alı konulan kadınların özgürlüğünü sağlamak için mücadele etmekte; hepsinden öte erkek egemen dünyanın onlara savaşlarda biçtiği kurban, kamplarda yaşam mücadelesi veren mülteci kadın rollerinden sıyrılıp hayatı yeniden kurmaktalar.

“Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu olarak bu 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nü Orta Doğu’da yerinden edilmenin kaderini yeniden yazan kadınlara adıyoruz. Sizlere de bu doğrultuda çağrı yapıyoruz.

“20 Haziran günü, eş zamanlı eylem ve etkinlik organize etmenizi, yazılı ve görsel dayanışma mesajlarınızı bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz. Toplantılar ve medya aracılığıyla, dayanışma mesajlarınızın Kürdistan, Orta Doğu ve tüm dünyadaki kadınlarla paylaşılmasını sağlayacağız.”

 

Fotoğraf: imctv.com.tr