Kaz Dağlılar doğasına sahip çıkıyor!

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, Ayvacık ve Ezine İlçelerinin yüzölçümünün % 42’si madencilere ruhsatlandırılmış durumda. Tarlalarımız, meralarımız, ormanlarımız özellikle altın madencilerin tehdidi altında. Tüm maden ruhsatları devreye girdiğinde neredeyse işleyecek toprak, otlatacak mera, mantar toplayacak orman bulamayacağız. Maden ruhsat alanları çevresindeki dereler ve su kaynaklarımız madencilere tahsis edilecek. Ayvacık ve Ezine’nin toplam alanın […]

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre, Ayvacık ve Ezine İlçelerinin yüzölçümünün % 42’si madencilere ruhsatlandırılmış durumda. Tarlalarımız, meralarımız, ormanlarımız özellikle altın madencilerin tehdidi altında. Tüm maden ruhsatları devreye girdiğinde neredeyse işleyecek toprak, otlatacak mera, mantar toplayacak orman bulamayacağız. Maden ruhsat alanları çevresindeki dereler ve su kaynaklarımız madencilere tahsis edilecek.

  • Ayvacık ve Ezine’nin toplam alanın neredeyse yarısı madencilere tahsis edilmiş durumda!
  • Kısacık, Güzelköy, Baharlar, Akçin, Misvak, Dağ Ahmetçesi, Koşuburnu, Bahçeli, Kestanelik… Altın madencileri bölgemize göz koydu!
  • Ayvacık Kıran köylerinin meraları da RES talanı tehdidi altında!
  • Gülpınar ve çevresinde termal enerji gerekçesiyle şimdiden yüzlerce ağaç kesildi!
  • Küçükkuyu’nun içme suyu kaynağı Mıhlı Çayı’na baraj yapılacak!

Kamulaştırmayla elimizden alınacak tarlalarımız, kamu malı olan ormanlarımız, derelerimiz siyanür ve ağır metallerle kirlenecek. Tarlalarımızı sulayacak ve içecek temiz su bulamayacağız.

Ayvacık Kıran Köyleri civarında da temiz enerji diye bildiğimiz Rüzgâr Enerji Santralları projeleri var. Ancak sayıları o kadar çok ki, Kıran köylerinin arazilerinin büyük bir bölümünü etkiliyor. Her temiz projenin de bir çevreye toplam etkisi var. Onlarca pervane bir araya gelince ne kuş kalıyor etrafta, ne arı… Hayvanlarımız meralarda otlayamıyor.

Tüm bunlara karşı olarak bizler; Türkiye’nin değişik yerlerinde ve Kazdağı yöresinde yaşayan yaşam savunucuları olarak, ülkemizin ve özellikle Kaz Dağı’nın doğal ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla bir araya gelelim birleşelim, birlikte çalışalım, üretelim…

Bu amaçla bir projeye başvurduk. ENV.net projesi, Yerel Sorunlara Yerel Çözümler II: Çevresel Katılımcılık Hibe Programı kapsamında çalışmaya başladığımız projemiz kapsamında “vatandaşların yerel çevre sorunlarıyla mücadelede daha aktif katılımı ve karar mekanizmalarına dahiliyeti” amacına uygun olarak;

Kaz Dağı’nın doğal ve kültürel değerleri ve sorunları, yerel düzeyde karar ve uygulamalara katılım ve savunuculuk, sivil toplum ve gönüllülük, kırsal kalkınma (Kaz Dağı’ndaki doğal ürünlerin ülke çapındaki aracısız doğal ürün ağlarında yer alması ve Kaz Dağı yöresinde yeni üretici ve türetici ağı oluşturulması) konularında düzenleyeceğimiz seminere ek olarak Kaz Dağı’nın değerleri başlıklı bir fotoğraf sergisi ve doğal ürün sergisi açacağız. Herkesi bekliyoruz.

TEMİZ VE YENİLENEBİLİR ENERJİYE EVET,  DOĞA TALANI VE KATLİAMINA HAYIR!

13268199_10153962620738891_1904452393054093625_o