Gösterim ve Forum: Türkiye’ye Hoş Geldin

20 Mayıs 2016
Türkiye’deki mülteci sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, Utopictures Kolektifi’nin “Türkiye’ye Hoş Geldin” video portre serisinden bir dizi portrenin gösterimiyle bir açık oturum gerçekleştirilecek. Portrelerdeki insanların da katılacağı etkinlik 23 Mayıs’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde. “Türkiye toplumu olarak Suriyeli komşularımızı tanımıyor, onlarla gerçek bir temas kurmuyor ve daha vahimi kurmak istemiyoruz. Oysa biz, değişen sayılarda da olsa, her […]

Türkiye’deki mülteci sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, Utopictures Kolektifi’nin “Türkiye’ye Hoş Geldin” video portre serisinden bir dizi portrenin gösterimiyle bir açık oturum gerçekleştirilecek. Portrelerdeki insanların da katılacağı etkinlik 23 Mayıs’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde.

“Türkiye toplumu olarak Suriyeli komşularımızı tanımıyor, onlarla gerçek bir temas kurmuyor ve daha vahimi kurmak istemiyoruz. Oysa biz, değişen sayılarda da olsa, her kentte, handiyse her mahallede kapı komşumuz olan/olacak ‘gerçek’ kişilerden bahsettiğimizin her an ayırdında olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanında, Türkiye’deki Suriyelilerin, özellikle ana akım medyada, yalnızca birer sayı olarak, yoğunlukla kriminalize edilerek temsil edildiklerini ve bunun akabinde, Suriyelilere karşı geliştirilen yabancı düşmanlığının toplumun geniş bir kesiminde yer bulduğunu üzülerek görmekteyiz.

“Tüm bunlardan yola çıkarak, ülkedeki ‘sıradan’ insanların zihninde gerçekleştirilecek, yeni komşularımızın ‘sıradan’ insanlar olduklarına ilişkin bir paradigma değişikliğinin bile, yabancı düşmanlığına karşı verilecek mücadeleye bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu insanlar, heybelerinde birçok kültürel ve toplumsal değer taşıyarak yola çıkıyorlar; Türkiyelilerin bu pozitif değerlere aşina olmalarının bu mücadelede bir adım olacağını inanıyoruz.

“Utopictures Kolektifi’nin bu saiklerden yola çıkarak gerçekleştirmekte olduğu Türkiye’ye Hoş Geldin video portre serisinden bir dizi portre izleyerek; portrelerdeki öznelerin ve kolektif üyelerinin katılımıyla 23 Mayıs 2016 tarihinde açık bir oturum gerçekleştirip sohbet etmek, tanışmak istiyoruz.”

‘Türkiye’ye Hoş Geldin, Türkiye’deki Suriyelilerin hikâyelerini kendi dillerinden dinlemeye niyetli, kolektif bir çabadır’

“Mültecilerin baskın temsil biçimlerinden duyulan kişisel rahatsızlığın bir çıktısıdır; yükselen yabancı düşmanlığına karşı verilen mücadeleye küçük de olsa bir katkıda bulunma isteğidir. Türkiye’de yaşayan Suriyelileri ‘temsil etme’ gibi bir iddiası asla yoktur ama onlar hakkındaki olumsuz kalıp yargıları söküp atmaya çabalar. Bir sona erme tarihi yoktur; gidebildiğimiz yere kadar yol alacaktır. Esasen, dayanışma içinde sürekli bir temas inşa etme aracıdır; sohbete ‘bahane’dir.

“Türkiye’ye Hoş Geldin, yeni komşularımızla, naif, kişisel ve kolektif bir temas etme arzusudur; burada, Türkiye’de yaşamaya karar vermiş insanlara söylemek istediğimiz sözün izdüşümüdür. Onlar istedikleri sürece beraber yaşamak üzere…”

Tarih: 23 Mayıs 2016

Saat: 15.30-17.30

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi Seminer Odası

İletişim: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi rc.mig@bilgi.edu.tr

*Etkinlik dili İngilizce ve Türkçedir.

 

Kaynak: STGM