Dört gün boyunca engelsiz sinema

18 Mayıs 2016
Ankara bir kez daha “Engelsiz Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Engelsiz Film Festivali yarın başlıyor. Festivalde geçen yıldan bu yana ‘Otizm Dostu Gösterim’ de var. Puruli Kültür Sanat tarafından, Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin dördüncüsü yarın başlıyor. Engeli olan-olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izleyebildiği Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 29 Mayıs’a kadar sürecek. Gösterimler, […]

Ankara bir kez daha “Engelsiz Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Engelsiz Film Festivali yarın başlıyor. Festivalde geçen yıldan bu yana ‘Otizm Dostu Gösterim’ de var.

Puruli Kültür Sanat tarafından, Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin dördüncüsü yarın başlıyor. Engeli olan-olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izleyebildiği Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 29 Mayıs’a kadar sürecek. Gösterimler, her ikisi de ortopedik engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olan Goethe Institut-Ankara ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen Festival, Engelsiz Yarışma’nın dördüncüsüne ev sahipliği yapacak.

Filmlerin tümünü görme engelli sinemaseverler için sesli betimleme, işitme engelli sinemaseverler için işaret dili ve ayrıntılı altyazıyla sunan Festival’de, sinemaseverlerin her sene heyecanla takip ettiği Engelsiz Yarışma, bu sene de Türkiye sinemasının güncel filmlerini erişilebilir olarak seyircilerin beğenisine sunacak.

HANGİ FİLMLER VAR?

Engelsiz Yarışma programında bu sene Emin Alper’in Abluka, Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kar Korsanları, Deniz Gamze Ergüven’in Mustang, Emine Emel Balcı’nın Nefesim Kesilene Kadar ve Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmleri yer alıyor.

Festival seyircileri, yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesiyle de basılacak pusulalarla oylayarak Seyirci Özel Ödülü‘nü belirleyecekler.

Engelsiz Yarışma ödülleri 29 Mayıs Pazar günü saat 20:00’de Opera Sahnesi‘nde gerçekleştirilecek Ödül Töreni‘nde sahiplerini bulacak.

YÖNETMEN VE FİLM EKİPLERİYLE SÖYLEŞİLER

Engelsiz Yarışma filmlerinin gösterimleri sonrasında yapılacak söyleşilerde, seyirciler filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar ve filmler üzerine kısa sohbetler gerçekleştirecekler.

İşaret dili eşliğinde gerçekleştirilecek söyleşileri işitme engelli sinemaseverler de takip edebilecek.

YARIŞMA DIŞI TÜRKİYE SİNEMASI

Türkiye sinemasının öne çıkan filmlerinden derlenen yarışma dışı Türkiye Sineması bölümünde bu sene Yüksel Aksu’nun İftarlık Gazoz ve Durul Taylan, Yağmur Taylan’ın Vavien filmleri seyircilerle buluşacak.

engelsizfilm1

ÇOCUKLAR SİNEMAYA ENGELSİZ ERİŞİYOR

Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde çocukların yeri ise ayrı… Çocukları bu sene de erişilebilir gösterimler ve sinema atölyeleri bekliyor.

Festival boyunca her gün sabah 10’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek çocuklara özel gösterimler sırasında, görme, işitme ve ortopedik engeli bulunan çocuklar, görebilen, duyabilen yaşıtlarıyla birlikte aynı salonda filmleri izleyebilecekler. Festival’in küçük takipçilerine özel Çocuklar İçin programında bu sene de birbirinden renkli karakterlerle dolu zengin bir seçki çocukları bekliyor.

Çocukların sinema yoluyla kendilerini ifade etmelerini ve sanatsal yaratıcılıklarını ortaya koymalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Duygular Canlanıyor! Animasyon Atölyesi”, bu sene de işitme engelli çocuklara kendi animasyon filmlerini üretme fırsatı verecek.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Otizm Dostu Gösterim’le otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençler için de erişilebilir olmaya devam ediyor. Bu özel gösterim kapsamında Küçük Prens The Little Prince adlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler.

Otizm Dostu Gösterim 27 Mayıs Cuma günü saat 12:00‘de Goethe-Institut Ankara‘da gerçekleştirilecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.