20 milyon mültecinin sorunlarına ‘tasarım’la çözüm

16 Mayıs 2016
Birleşmiş Milletler ve IKEA Vakfı, 20 milyon mültecinin sorunlarına “tasarım”la çözüm arıyor. What Design Can Do (WDCD) isimli tasarım platformu, başlattığı “Refugee Challenge” tasarım yarışmasıyla dünyanın farklı yerlerinden tasarımcıları ve yaratıcı toplulukları mülteci sorunuyla ilgili proje üretmeye davet ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve IKEA Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen tasarım yarışması, 6 Haziran 2016’ya […]

Birleşmiş Milletler ve IKEA Vakfı, 20 milyon mültecinin sorunlarına “tasarım”la çözüm arıyor. What Design Can Do (WDCD) isimli tasarım platformu, başlattığı “Refugee Challenge” tasarım yarışmasıyla dünyanın farklı yerlerinden tasarımcıları ve yaratıcı toplulukları mülteci sorunuyla ilgili proje üretmeye davet ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve IKEA Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen tasarım yarışması, 6 Haziran 2016’ya kadar Türkiye’den de tasarım başvurularını kabul ediyor. Kazanan projeler, 10 bin euro para ödülüyle ödüllendirilecek.

Tasarımın yapabilecekleri

Birleşmiş Milletler verilerine göre bugün dünya üzerinde 20 milyon kişi, ülkelerini terk ederek daha iyi bir gelecek hayaliyle farklı coğrafyalara iltica ediyor. 20 milyon mültecinin hayati ihtiyaçları ve iltica edilen ülkedeki toplumun endişeleri düşünüldüğünde ortaya büyük bir sosyolojik problem çıkıyor. Bu durumun devletlerin ve sivil toplum örgütlerinin tek başına çözemeyeceği bir sorun olduğunu düşünenler ise çözümü “tasarım”da arıyor.

What Design Can Do (WDCD) [tr. Tasarımla Neler Yapılabilir?] isimli tasarım platformu, başlattığı “Refugee Challenge” isimli uluslararası tasarım yarışması ile dünyanın farklı yerlerinden tasarımcıları ve yaratıcı toplulukları mülteci sorunuyla ilgili proje üretmeye davet ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve IKEA Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen tasarım yarışması, mültecilerin yaşadığı sorunlara tasarım disiplini aracılığıyla çözümler geliştirilmesini öneriyor.

Dünya üzerindeki 20 milyon mültecinin yüzde 60’ına yakınının şehirlerde yaşadığı biliniyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bu nedenle yarışma, başlıca olarak mültecilerin barınma, içinde yaşadığı toplumla etkileşim ve kişisel gelişim gibi sorunlarına odaklanan tasarım çözümleri arıyor. Tasarım başvurularının içeriği konut, sağlık, eğitim, iş, kültürel entegrasyon gibi alanlarda kullanılabilecek ürün, hizmet, iletişim kampanyası veya teknolojisi olabileceği gibi, tamamıyla yeni bir öneriyi de ortaya koyuyor olabilir. Başvuruların değerlendirme kriterleri arasında yaratıcılık/özgünlük, alakalılık, uygulanabilirlik, ölçeklenebilirlik ve potansiyel etki yer alıyor.

 

Kaynak: 140journos