Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda leylek sayımı yapıldı: Ciddi azalma var

02 Mayıs 2016
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 4. Bölge Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki leyleklerin sayısında azalma tespit edildi. Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki Söke, Didim, Koçarlı, Germencik ve İncirliova’ya bağlı yerleşimlerde ve kırsalda bulunan yuvalardaki leyleklerin sayımları gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl yapılan […]

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 4. Bölge Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki leyleklerin sayısında azalma tespit edildi.

Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki Söke, Didim, Koçarlı, Germencik ve İncirliova’ya bağlı yerleşimlerde ve kırsalda bulunan yuvalardaki leyleklerin sayımları gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl yapılan sayımlarda 152 yuvada 304 leyleğin tespit edildiği Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda bu yıl yapılan sayımlarda 139 yuvada 278 adet leylek sayıldı. Leylek sayımını değerlendiren Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yapılan araştırma ve gözlemlere göre eski yıllara oranla leyleklerin sayısında ciddi azalma olduğunu söyledi. Yağışların az olması, iklimsel koşullar ve sulak alanların azalmasının özellikle leylek gibi kuş türlerini olumsuz etkilediğini belirten Sürücü, “Su kuşlarının ve leyleklerin beslenme alanlarını oluşturan Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki sulak alanların korunması ve kirletilmemesi çok önemlidir. Eski yıllarda kentlerde görmeye alışık olduğumuz leyleklerin, şehir yakınlarındaki sulak alanların kurutulmasıyla birlikte kırsal yerleşimlere çekildi” dedi.

‘LEYLEK YAVRULARINA HALKALAMA YAPILACAK’

leylek1

Afrika’dan binlerce kilometre yol kat ederek Türkiye’ye gelen leyleklerin çiftleşmelerinin tamamladığını bildiren Sürücü, “Yakında yumurtadan çıkacak birbirinden güzel yavrularını, dönüş yolculuğu için biran önce besleyip, büyütmek için büyük çaba harcayacaklar. Leylek sayılarında azalma olmasına karşın, köylerde yaşayan insanların ilgisinde çoğalma gözleniyor. Kırsalda yapılan izleme, koruma ve halkalama çalışmaları bu değerli kuş türüyle ilgili farkındalık yaratmakta ve burada yaşayanların ilgisini çekmektedir” diye konuştu. Sürücü, leylek yavrularına halkalama çalışmalarının Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, EKODOSD işbirliğiyle ve AYDEM’in katkılarıyla Haziran ayı içinde yapılacağını kaydetti.

 

DHA
Etiketler