Alevi açılımında çözüme odaklanmak

Liberal Düşünce Topluluğu’nun “Alevi Açılımında Çözüme Odaklanmak” başlıklı raporunda, hükümetin önümüzdeki yakın dönemde gerçekleştirmesi beklenen hukukî düzenlemelerde yer alması gereken konulara dikkat çekiliyor. Liberal Düşünce Topluluğu, Haliç Üniversitesi’yle birlikte, 17 Ocak 2016 tarihinde, Alevilerin taleplerine ilişkin hazırlanan reform adımlarına katkıda bulunmak üzere bir toplantı düzenlemişti. İlgili kamu politikası yapıcılarına sunmak üzere bir yol haritası hazırladı. […]

Liberal Düşünce Topluluğu’nun “Alevi Açılımında Çözüme Odaklanmak” başlıklı raporunda, hükümetin önümüzdeki yakın dönemde gerçekleştirmesi beklenen hukukî düzenlemelerde yer alması gereken konulara dikkat çekiliyor.

Liberal Düşünce Topluluğu, Haliç Üniversitesi’yle birlikte, 17 Ocak 2016 tarihinde, Alevilerin taleplerine ilişkin hazırlanan reform adımlarına katkıda bulunmak üzere bir toplantı düzenlemişti. İlgili kamu politikası yapıcılarına sunmak üzere bir yol haritası hazırladı.

Raporun sunumunda şöyle deniyor:

“Alevilerin bugün yaşadıkları toplumsal ve siyasal sorunlar oldukça uzun bir tarihsel arka plana sahiptir. Bu sorunlar günümüze, her geçen gün biraz daha karmaşıklaşarak ulaşmış ve halihazırda çözüm beklemektedir.

Rapor, konuyu hak ve özgürlükler perspektifinden ele almakta ve çözümün, taleplerin kamu politikalarına dönüştürülmesi süreci olduğunu görmezden gelmemektedir. Konunun, özelde din ve vicdan hürriyeti, mülkiyet hakkı ve örgütleme özgürlüğü ile anayasal eşitlik ilkesiyle ilgili olması talepleri ve çözümü -toplumsal yönleri saklı tutularak- demokratik siyasetin konusu haline getirmekte ve siyasî süreçlerin işletilmesini gerekli kılmaktadır. Diğer yandan, çözümün çeşitli kamu politikalarının uygulanmasıyla mümkün olacağı da hesaba katıldığında, uygulanabilir reform adımlarını öngörmek, bunları kademelendirmek ve bir sürece yerleştirmek gerekli görünmektedir. Dolayısıyla bu raporda belirli bir kapsam ve perspektif dâhilinde bir inceleme yapılmış; hükümetin önümüzdeki yakın dönemde gerçekleştirmesi beklenen hukukî düzenlemelerde yer alması gereken konulara dikkat çekilmiştir.”

Raporda, Alevilerin Temel Sorun ve Talep Alanlarına İlişkin Reform Önerileri, Cemevlerinin ve Dedelerin Hukukî Statüsü, Eğitim Sisteminde Alevilik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (DKAB) Dersi, Alevilik Eğitimi (İsteğe bağlı din eğitimi), Alevilikle İlgili Akademik Çalışmalar, Eşit Yurttaşlığa İlişkin Talepler, Alevi Açılımı Kronolojisi gibi bölümler bulunuyor.

Alevi Açılımında Çözüme Odaklanmak: Reform Adımlarına İlişkin Öneriler ve Yol Haritası

Liberal Düşünce Topluluğu, Mart 2016

Proje ve Yayın Koordinatörü: Özlem Çağlar Yılmaz

Yayın Editörü: Hasan Yücel Başdemir

Hazırlayan: Arda Akçiçek

Raporu PDF olarak indirmek için tıklayınız