İmza kampanyası: Çocuk Cinsel İstismarına HAYIR!

08 Nisan 2016
“Çocuk Cinsel İstismarına HAYIR!” başlığı altında oluşturulan platform, change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Çocuklara yönelik cinsel istismarın  siyasi, ideolojik, dini ve etnik kimliklere bakmaksızın toplumun her kesimini etkilediği belirtilen kampanyada, ilgili bakanlıklara 8 maddelik acil eylem planı sunuldu. Kampanyam metninde, “Bir toplumun geleceği olan çocukların böyle bir şiddete maruz kalmamaları için toplumdaki tüm paydaşların kimliklerini […]

“Çocuk Cinsel İstismarına HAYIR!” başlığı altında oluşturulan platform, change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Çocuklara yönelik cinsel istismarın  siyasi, ideolojik, dini ve etnik kimliklere bakmaksızın toplumun her kesimini etkilediği belirtilen kampanyada, ilgili bakanlıklara 8 maddelik acil eylem planı sunuldu.

Kampanyam metninde, “Bir toplumun geleceği olan çocukların böyle bir şiddete maruz kalmamaları için toplumdaki tüm paydaşların kimliklerini ve dünya görüşlerini bir kenara bırakıp seferber olmaları ve ortak bir eylem planı etrafında harekete geçmeleri gerekmektedir” dendi.

TBMM’de konuyla ilgili bir araştırma komisyonunun kurulması konusunda tüm siyasi partiler işbirliği yapmayı kabul etmiş olsalar bile böyle bir komisyonun tek başına ne kadar verimli ve sonuç odaklı olacağına dair kamuoyunda ve STK’lar arasında şüphelerin oluştuğu ifade edildi.

Meclis araştırma komisyonuna ek olarak bu konuda güçlü bir sivil inisiyatifin de gerektiği hatırlatılan metinde, şu görüşlere yer verildi:

“Çocuklara yönelik cinsel istismara karşı bir toplumsal tepki ve kamuoyu duyarlılığı oluşturmak ve sonrasında hükumeti bu konuda söylem, politika ve faaliyetlerini gözden geçirmeye çağırmak amacıyla partiler üstü kadın STK’ları olarak, ‘Çocuk Cinsel İstismarına HAYIR! Platformu’ adı altında birlikte hareket ederek bir imza kampanyasını  başlatmış bulunuyoruz. 12 Nisan’a kadar sürecek olan kampanyamızdaki imzaları, 13-14 Nisan’da çocuk tecavüzlerinin ve tacizlerinin son bulması çağrısıyla Milli Eğitim Bakanı, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanını ziyaret ederek kendilerine detayları aşağıda bulunan 8 maddelik acil eylem planımızla birlikte sunacağız.”

acil yapılması gerekenler

Platformun acil eylem planında şu maddeler yer alıyor:

  • Tahminlere göre sayısı 10.000’i aşan, çoğu kaçak yurtlar ve çeşitli konularda eğitim verdiğini iddia eden kurumların saptanması ve denetim altına alınması. Bu bağlamda, 6284 sayılı şiddet kanunu ile denetleme ve koordinasyon görevlerinden sorumlu olan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanması.
  • Acilen, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları arasında hazırlanacak bir protokol çerçevesinde İl, İlçe, Valilik, Milli Eğitim Müdürlükleri ve İl, İlçe Emniyet müdürlüklerine il ve ilçelerindeki bu tip yurt ve binaların saptanması talimatlarının verilmesi.
  • Ülkemizde yürürlükte olan “Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi” çerçevesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde, kadınlara ve çocuklara karşı her türlü şiddet, ve cinsel şiddetle mücadele için, ülke çapında ALO ŞİDDET hattı, danışma merkezleri ve sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezlerinden oluşan, üçlü ve yaygın bir mekanizmanın derhal oluşturulması, bu çalışmaların izlenmesi sürecine, bu konuda çalışan kadın STK’larının dahil edilmesi.
  • Sözü geçen bakanlıkların çocuk tacizlerini önlemek amacıyla ortak bir fon oluşturarak bütçelerinden yeterli miktarın sorunu çözmek için tahsis edilmesi.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğünün ilgili bakanlıklar tarafından göreve çağrılması ve oluşturulacak koordinasyon kuruluna davet edilmesi.
  • Son on yılda basına yansıyan taciz haberlerindeki; Karaman’daki son olaylar, Urla çocuk hapishanesi, Bingöl’deki 7 esnafın 13 yaş erkek çocuğa 3 yıldır süregelen tecavüzleri, Mardin’deki devlet görevlilerinin de dahil olduğu kız çocuğuna tecavüz, yetiştirme yurtları ve milli eğitimin YİBO pansiyonlarında intiharla sonuçlanan tecavüzlerde, kişisel ve tüzel kişilik taşıyan kurum ve vakıflardaki suçluların saptanması ve acilen adalet önüne çıkarılması.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının; başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Adalet ve İçişleri bakanlıklarındaki aksaklıkları platformumuzun da görüşlerini alarak saptaması ve kararlı bir duruşla değişmesi gerekenleri Bakanlar Kurulu’nda dile getirmesi.
  • 8 maddelik acil eylem planında yapılan önerilerden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar tarafından Çocuklara Cinsel istismarı önlemek için gerçekleştirdikleri eylemlerin, şeffaflık sağlamak adına resmi web sitelerinde haftalık olarak kamuoyu ile paylaşılması.

Kampanya hakkında daha fazla bilgi ve imza için tıklayınız