Çocuk Gözlemevi Kuruldu!

Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM/ICC) tarafından yürütülmekte olan ve Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği Matra Programı tarafından mali destek sağlanan Türkiye’de Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Çocuklar için Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi projesi kapsamında Çocuk Gözlemevi kurulmuştur. Özellikle Roman, LGBT ve mülteci gibi toplumsal hayatın sınırlarında yaşayan ve daha fazla kırılgan olan çocukların cinsel istismar ve sömürüsüne […]

Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM/ICC) tarafından yürütülmekte olan ve Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği Matra Programı tarafından mali destek sağlanan Türkiye’de Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Çocuklar için Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi projesi kapsamında Çocuk Gözlemevi kurulmuştur.

Özellikle Roman, LGBT ve mülteci gibi toplumsal hayatın sınırlarında yaşayan ve daha fazla kırılgan olan çocukların cinsel istismar ve sömürüsüne ilişkin Türkiye’de var olan yasal düzenleme ve uygulamalar, uluslararası yasal standartlarla uyumlu değildir.

Mağdur çocukların daha ileri mağduriyetlerinin önlenmesi ve uluslararası standarda uygun adalete erişimlerinin sağlanması için bu alanda çalışan hak savunucuları ve politika yapıcıları için çocuk hakları ve çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili kaynakların ulaşılabilir olması oldukça önemlidir. Ancak, çocuk hakları ve çocuk ihmal ve istismar ile ilgili çok sayıda yazılı kaynak bulunmasına rağmen, bu kaynaklara erişimde çeşitli nedenlerle zorluklar yaşanabilmektedir. Bu nedenlerin arasında, kaynakların bir arada olmayışı önde gelmektedir. Dolayısıyla, Çocuk Gözlemevi web sitesi ile bu alanda var olan çeşitli kaynaklar bir araya getirilerek ulaşılabilirliklerinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
Çocuk Gözlemevi’nde proje kapsamında uzmanlar tarafından hazırlanmış Cinsel İstismar Mağduru Çocuklar İçin Sıkça Sorulan Sorular, Dava Kararları Veri Tabanı, Sayılarla Çocuk ile çocukların ihmal ve istismarı alanında yazılmış tezler, makaleler, vaka sunumları ve raporlar bulunmaktadır.
Çocuk Gözlemevi web sitesinde yer alan Dava Kararları Veri Tabanı çocuk hakları ve çocukların ihmal ve istismarı alanında çalışanlara ve konunun yargıda değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlere kaynak sağlamak amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan çıkan ilgili kararlar yer almaktadır.