Türkiye’den bir genç Avrupa Konseyi’nde cinsiyet eşitliği raportörü olarak seçildi

30 Mart 2016
Avrupa Konseyi Gençlik Danışma Kurulu’nda Türkiye’den tek temsilci olarak bulunan Şebnem Keniş, 2016-2017 dönemi için Cinsiyet Eşitliği Raportörü olarak seçildi. 28 yaşındaki Şebnem Keniş, Kurul’da Türkiye’nin en yaygın gençlik kuruluşlarından biri olan Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcisi olarak bulunuyor. 21 Mart’ta Budapeşte’de gerçekleşen Avrupa Konseyi Gençlik Danışma Kurulu (Advisory Council on Youth-AC) toplantısında, Türkiye’den tek temsilci […]

Avrupa Konseyi Gençlik Danışma Kurulu’nda Türkiye’den tek temsilci olarak bulunan Şebnem Keniş, 2016-2017 dönemi için Cinsiyet Eşitliği Raportörü olarak seçildi. 28 yaşındaki Şebnem Keniş, Kurul’da Türkiye’nin en yaygın gençlik kuruluşlarından biri olan Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcisi olarak bulunuyor.

21 Mart’ta Budapeşte’de gerçekleşen Avrupa Konseyi Gençlik Danışma Kurulu (Advisory Council on Youth-AC) toplantısında, Türkiye’den tek temsilci olan Şebnem Keniş, Cinsiyet Eşitliği Raportörü olarak seçildi. 28 yaşındaki Keniş, Kurul’da Türkiye’nin en yaygın gençlik kuruluşlarından biri olan Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcisi olarak bulunuyor. Adaylık konuşmalarının ardından yapılan seçimde, Kurul üyesi olan 28 gençlik örgütü temsilcisinin 22’sinin oyunu alan Şebnem Keniş, Cinsiyet Eşitliği Raportörü görevini, 2016-2017 dönemi boyunca iki yıl süreyle yürütecek. Gençlik Danışma Kurulu, Avrupa Konseyi’nin gençlik alanına ilişkin planlama ve karar süreçlerinde görüş ve öneri belirten bir danışma organı.

Gençlerin karar alma süreçlerine katılımını sağlıyor

Kendisi, Gençlik Danışma Kurulu’nun yanı sıra, 22 Mart’taki Avrupa Konseyi Ortak Gençlik Konseyi (Joint Council on Youth) toplantısında yine iki yıl süreyle Cinsiyet Eşitliği Raportörü olarak atandı. Ortak Gençlik Konseyi, Avrupa Konseyi üyesi devletlerle gençlik sivil toplum kuruluşlarının gençlikle ilgili konulardaki eş-yönetim organı. Bu eş-yönetim organında, 47 üye devletin yetkilileriyle 30 gençlik STK’sı temsilcisi aynı masa etrafında bir araya gelerek Avrupa Konseyi’nin gençlik alanındaki önceliklerini ve hedeflerini belirliyorlar; gençlik alanında yürütülecek programlara ve harcanacak bütçeye dair ortak tavsiye kararları alıyorlar. Bu kararlar daha sonra Avrupa Konseyi’nin en üst düzey karar mekanizması olan Bakanlar Komitesi’ne onaylanmak üzere sunuluyor. Bu anlamda, Ortak Gençlik Konseyi, gençlerin Avrupa Konseyi’ndeki karar alma süreçlerine aktif katılımını sağlayan en önemli eş-yönetim organı.

Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda iki senedir Gençlik Araştırmaları ve Politikalar Koordinatörü olarak çalışan Şebnem Keniş, sadece gençlik örgütü temsilcilerinin olduğu Gençlik Danışma Kurulu’nun değil, hükümet temsilcilerinin de bulunduğu Ortak Gençlik Konseyi’nin Cinsiyet Eşitliği Raportörü olarak seçildi. Cinsiyet Eşitliği Raportörü’nün görevi, bu iki konsey bünyesindeki tüm etkinlik ve çalışmalarda cinsiyet eşitliği perspektifinin yaygınlaşmasını sağlamak olacak.

Türkiye’den bir gençlik örgütünün Gençlik Danışma Kurulu’nda temsil edilmesi, Türkiye’de yaşayan gençlerin sorunlarını ve politika ihtiyaçlarını Avrupa Konseyi nezdinde gündeme getirmek ve Konsey’in gençliğe ilişkin kararlarını etkilemek açısından büyük önem taşıyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı, Avrupa Konseyi’nde iki yıl süreyle yürüteceği bu görev vesilesiyle, cinsiyet eşitliği, gençlerin temel haklara erişimi ve kapsayıcı gençlik politikaları alanlarında aktif rol almayı sürdürecek.

Kaynak: ab-ilan.com