Uluslararası Ceza Mahkemesi cinsel saldırıyı savaş suçu olarak kabul etti

24 Mart 2016
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Mart 2016 tarihinde verdiği kararla ilk kez, savaş sırasında silah olarak kullanılan cinsel saldırı suçunu savaş suçu olarak kabul etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılan tutuklama kararı üzerine 24 Mayıs 2008 tarihinde Belçika’da yakalanan ve tutuklanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti devleti eski başkan yardımcısı komutan Jean-Pierre Bemba’nın yargılandığı davada Mahkeme, Kongo Özgürlük […]

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Mart 2016 tarihinde verdiği kararla ilk kez, savaş sırasında silah olarak kullanılan cinsel saldırı suçunu savaş suçu olarak kabul etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılan tutuklama kararı üzerine 24 Mayıs 2008 tarihinde Belçika’da yakalanan ve tutuklanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti devleti eski başkan yardımcısı komutan Jean-Pierre Bemba’nın yargılandığı davada Mahkeme, Kongo Özgürlük Milisleri (MLC) tarafından 26 Ekim 2012 – 15 Mart 2013 yılları arasında işlenen cinayet, tecavüz ve yağma suçlarını Roma Statüsü’nün 7. maddesinin 1. fıkrasının a bendi ve 8. maddesinin 2. fıkrasının e bendi uyarınca insanlığa karşı suç ve savaş suçu olarak değerlendirdi.

5229 mağdurun katıldığı davada karar, 733 delil, toplamda 5724 sayfalık belgeler ve 77 tanık ifadesi dikkate alınarak verildi.

Kararın bir diğer önemli yönü, aralarında 10, 12 ve 13 yaşlarında kız çocuklarının da olduğu kadınlara tecavüz eden, sivilleri öldüren ve evlerini yağmalayan milisler üzerindeki doğrudan kontrolü ve hakimiyeti nedeniyle dönemin komutanı Bemba’nın işlenen suçlara karşı bireysel sorumluluğunun da tartışılması. Mahkeme, bu nedenle ilk kez, askerlerin işlediği suçlardan haberdar olan fakat buna rağmen bu suçların işlenmesinin önlenmesi ve etkili şekilde soruşturulması için gerekli adımları atmayan bir komutanı suçlu buldu.

İngilizce olarak 364 sayfadan oluşan kararın tamamına buradan, 21 sayfalık özetine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Anayasa Gündemi