Masal kahramanları hak ihlaline uğradıkları kitapları terkediyor

24 Mart 2016
Hangimiz arada gerçek hayatın sıkıntılarından masalların büyülü dünyasına kaçmak istemeyiz ki! Peki ya masal kahramanları kitaplarını terk edip bizim dünyamıza kaçarlarsa? Deniz Kaynak, Muş Kadın Çatısı Derneği’nin Sabancı Vakfı desteğiyle yürüttüğü Çocuk İstismarına Dur De! projesi kapsamında yazdığı çocuk kitabı Masalını Terk Eden Prensesler’de bu sorunun cevabını arıyor. 10-15 yaş grubu kız çocuklarına dağıtılacak olan […]

Hangimiz arada gerçek hayatın sıkıntılarından masalların büyülü dünyasına kaçmak istemeyiz ki! Peki ya masal kahramanları kitaplarını terk edip bizim dünyamıza kaçarlarsa? Deniz Kaynak, Muş Kadın Çatısı Derneği’nin Sabancı Vakfı desteğiyle yürüttüğü Çocuk İstismarına Dur De! projesi kapsamında yazdığı çocuk kitabı Masalını Terk Eden Prensesler’de bu sorunun cevabını arıyor. 10-15 yaş grubu kız çocuklarına dağıtılacak olan kitap, projenin verdiği mesajları eğlenceli bir dille pekiştirmeyi amaçlıyor.

Hikâyeleri çok seven Leyla, bir doğum günü sabahı kendisine hediye edilen kitabın boş olduğunu görür. Çok geçmeden bütün dünya, Leyla’yla birlikte kitaplarını terk eden masal kahramanlarının peşine düşer. Nihayet bir basın toplantısı düzenleyen masal kahramanları kimsenin duymayı beklemediği şeyler söyleyecektir: Kendilerinin de diğer çocuklar gibi insan hakları ihlallerinden şikâyetçi olduklarını. Pamuk Prenses, yedi pasaklı cücenin arkasını temizlemekten yorulmuştur. Yedi Cüceler ise madenlerdeki çalışma şartlarından… Külkedisi okula geri dönmek ister. Uyuyan Güzel ise kendisini rızası olmadan öpen prense veryansın eder. Bütün bu karmaşanın çözülmesi için dünya çocuklarının bir araya gelmesi gerekmektedir. Masalları yeniden yazmak için…

masal

Masal kahramanları kitaplarını terkedip bizim dünyamıza kaçarlarsa ne olur? Deniz Kaynak, Muş Kadın Çatısı Derneği’nin Sabancı Vakfı desteğiyle yürüttüğü Çocuk İstismarına Dur De! çalışması kapsamında yazdığı çocuk kitabı Masalını Terk Eden Prensesler’de bu sorunun cevabını arıyor. 10-15 yaş grubu kız çocuklarına dağıtılacak olan kitap, çalışmanın verdiği mesajları eğlenceli bir dille pekiştirmeyi amaçlıyor.

Çocuk işçiler, erken evlilik, okuldan alınma…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ilk olarak Muş’taki ilköğretim okullarında dağıtılmaya başlanan Masalını Terk Eden Prensesler’in koordinasyonunu Ebru Batık ve Nurcan Çetinbaş, çizimlerini Erkin Gören, tasarımını ise Gamze Özer yaptı. Kitap, klasik çocuk masalları üzerinden çocuk işçiler, erken evlilikler, okuldan alınma, kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rolleri, çevre hakları gibi sorunlara dikkat çekerken, bir yandan da çocukların bu hak ihlalleri karşısında neler yapabileceklerini anlatıyor. Çocukların başvurabilecekleri kişi ve kurumlar, örgütlenme hakları gibi çözümler ön plana çıkartılarak çocuklara kendi masallarının sonunu da değiştirebilecekleri mesajı veriliyor.

Çocuk İstismarına Dur De! çalışması

Sabancı Vakfı’nın desteklediği, Muş Kadın Çatısı Derneği’nin yürüttüğü Çocuk istismarına Dur De! çalışması 2 yıldır devam ediyor. 10-15 yaş aralığındaki kız çocuklarında, çocuk yaşta evliliğin zararları, çocuk hakları ve toplumsal cinsiyet rolleri ile ilgili farkındalık yaratmayı hedefleyen çalışma kapsamında 2015 yılında 4.200 kız çocuğuna ulaşıldı. 2016 yılında ise 3.500 kız çocuğuna ulaşmak için atölye çalışmaları devam ediyor.

Masalını Terk Eden Prensesler kitabı da bu kız çocuklarına dağıtılıyor.

Muş Kadın Derneği’yle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız