LGBTİ aktivistlerinin sivil toplumdan duymaktan bıktığı 25 cümle

Kaos GL’den Yıldız Tar, LGBTİ hakları için mücadele eden herkesin yolunun bir şekilde başka alanlardaki sivil toplum örgütleriyle kesiştiği toplantılarda duydukları ‘hep aynı’ cümleleri, “Ömür törpüsü ayol” demedi, derledi. Belki daha az duyarız umuduyla okurları ve en çok da sivil toplumun diğer bileşenleri için… İşte o cümleler: 1. Biz olmasak siz olmazdınız! Çok doğru. LGBTİ’ler […]

Kaos GL’den Yıldız Tar, LGBTİ hakları için mücadele eden herkesin yolunun bir şekilde başka alanlardaki sivil toplum örgütleriyle kesiştiği toplantılarda duydukları ‘hep aynı’ cümleleri, “Ömür törpüsü ayol” demedi, derledi. Belki daha az duyarız umuduyla okurları ve en çok da sivil toplumun diğer bileşenleri için… İşte o cümleler:

1. Biz olmasak siz olmazdınız!

Çok doğru. LGBTİ’ler olarak her şeyimizi sivil toplumun diğer bileşenlerine borçluyuz. 90’lardan bugüne örgütlü; daha öncesinde de bireysel olarak süren mücadelelerimiz önemsiz. Sonuçta o minnacık akıllarımızla biz nasıl bir şeyler yapabiliriz? En iyisi biz her sivil toplum kuruluşu için çok özel teşekkür mektupları yazalım. Zamanında LGBTİ’leri kapılarından kovmuş olmalarını da çok şey etmeyelim. Varlığımız sivil topluma armağan olsun!

2. Sizin de bu toplantıya, platforma katılmanız için çok uğraştık.

İyi etmişsiniz de şimdi ne alaka? Lütfunuza ermek için söyle perişan mı olalım? Asgari demokrasi diyorsak zaten bu aşamayı geçmiş olmamız gerekmez mi? Hayır sonuçta LGBTİ örgütleri de davet edildiyse bunun haber ya da sohbet değeri nerede? Bir yere çağrılmanın kendisi niye bu kadar mühim? (Kafalarda deli sorular)

3. Siz bu toplumda azınlıksınız, neden bu kadar çok LGBTİ örgütü var, bir tane yetmez mi?

Yok biz bayılıyoruz yeni örgüt kurmaya. Arkamıza da İlluminati’yi aldık. Kaptırdık gidiyoruz. Bu soruya cevap olarak farklı şehirlerdeki koşullara göre her şehrin kendi örgütlenmesini kurduğunu söylemek yetmez. O zaman da neden Ankara’da, İstanbul’da birden fazla örgüt kurulduğunu anlatmanız beklenir. Şimdi sen farklı alanlarda özelleşmiş örgütler desen kaç yazar… En iyisi, örgütlenme özgürlüğü var bu ülkede canım deyip geçmek. (Yersen)

4. Üyelik stratejimiz yok, olunca sizin üyeliğinizi de değerlendiririz.

Üye olmak isteyende kabahat zaten. Ne güzel birkaç sivil toplum örgütü, insan hakları kurumu birleşmiş platform, ağ oluşturmuş. Kendi aralarında da mutlu mesut gönül eyliyorlar. Neden LGBTİ örgütleri de dahil olmak isteyip huzurlarını kaçırıyor ki? Aman tadımız kaçmasın Ali Rıza bey…

5. Üyelik stratejimiz oluştu. İki sene üye almayacağız.

“Canım sizi istemiyoruz” deseler daha iyi. Bunu diyen platform bir ay sonra yeni üye aldı. Ama o çok önceden başvurmuştu. İlkokulda her şey daha kolaydı sanki. O zamanlar “Top benim, oynatmam”, “Erkeksin ip atlayamazsın”, “Kızsın top oynayamazsın” cümleleri duyardık. Şimdi top kimin belli olmadığından, hep incelikler yüzünden başımıza gelmeyen kalmıyor.

6. Kadın örgütlerinden gey aktivistlere: Neden lezbiyenler daha az görünür?

Bilmem ki. Neden kadın örgütlerindeki eşcinsel ve biseksüel kadınlar daha az görünür? Neden kadın örgütlerindeki her kadın heteroseksüel farz edilir? Bu soru neden sadece ve sadece LGBTİ örgütlerinin sorunu olarak görülür? LGBTİ örgütleri içerisindeki eşcinsel ve biseksüel kadınlarla dayanışmak, öz örgütlerini desteklemek; eşcinsel ve biseksüel kadınların işlerini görünür kılmak yerine neden bir milyon beş yüz elli bin on sekiz yıl boyunca bu cümle bağlamsızca tekrarlanır? (Bunu diyen kadın örgütü ‘Lezbiyenler Savaşa Karşı’ pankartıyla fotoğraf çektirmek istemez mesela)

7. Siz de translara ayrımcılık yapıyorsunuz.

LGBTİ hareketi homojen bir hareket değil ve toplumsal iktidar biçimleri elbette ki bizim de içimizde. 6. sorunun cevabı da burada saklı: Ataerki. Ama işte sırf bu yüzden transların kendi öz örgütlenmeleri var. Gül gibi de çalışıyorlar. Ama oraya bakmak, LGBTİ alanında çalışmak yerine meseleden ustalıkla sıyrılmak kolay tabii. Bir de bunu diyen, “Neden bu kadar LGBTİ örgütü var” diye de sordu. Net.

8. Siz insan hakları örgütü değilsiniz.

LGBTİ’lerin “insan hakları” için çalışanlara bunu söyleyenlere Ebru Gündeş yorumuyla “Ben İnsan Değil Miyim” parçasını yolluyoruz:

Ben insan değil miyim

Ben kulun değil miyim

Tanrım, dünyaya beni sen attın

Çile çektirdin derman arattın

Madem unutacaktın

Beni neden yarattın

Ben de mutlu olmak istemez miydim şu yalancı dünyada

Yüce adalet böyle olur mu tanrı kulunu hiç unutur mu?

9. Siz mülteci örgütü değilsiniz, spesifik bir alanda çalışıyorsunuz.

Acaba neden LGBTİ mültecilerle ilgili çalışıyoruz? Ana akım mülteci örgütleri LGBTİ’leri yok saydığı için olabilir mi? LGBTİ mülteciler çifte ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kaldığı için? Hayır gölge etmeyin başka ihsan istemez çizgisinde olup kendi söküğünü dikmeye çalışan bir hareket var ortada. Hakikaten bari gölge etmeyin. Alan kapatmayın.

10. Kürtlerin, Alevilerin, Romanların, işçilerin haklarını hiç savunmuyorsunuz.

Bunu diyenin en az 8 saatini çalıp LGBTİ hareket tarihi anlatmak farz. Şimdi canım dünya henüz toz ve gaz bulutuyken İstanbul’da Lambdaistanbul ve Ankara’da Kaos GL kuruldu. O dönemden beri LGBTİ’ler her toplumsal grubun eyleminde yer aldı. Şimdi ben sana 1994’ten beri yayın yapan Kaos’un bütün sayılarını atayım. Sen hepsini oku. Ama hiç atlama. Tarihten bana ne güncele bakarım diyenlere ise canım sen belli ki LGBTİ hareketini takip etmiyorsun deyip geçmek lazım.

11. Kürtlerin, Alevilerin, Romanların, işçilerin haklarını savunuyorsunuz ama yeterli değil.

Doğru değildir. Kimseden rol çalmaya niyetimiz yok sonuçta. Derdimiz birlikte yol yürümek sonuçta. Bir de bu cümle genelde ülkede çok yakıcı bir gündem olup da insanlar sokaklara dökülmediğinde gelir. “Ayol ülkedeki bütün toplumsal muhalefet geriye düşmüşken biz de en fazla bu kadarını yapıyoruz” demek de yetmez. Muhakkak Süpermen olmamız gerek.

12. Üyelerinizin hepsi ‘LGBTİ bireyi’ mi?

Evet canım. Biz kapımızdan geçen herkese test yapıyoruz. Üye olma koşullarımız arasında da cinsel ilişki sırasında çekilmiş videolar yollamak var. TSK bu alışkanlığını da bizden aldı zaten. Hatta inanır mısın bir üyemiz LGBTİ bireyi. Yani hem lezbiyen, hem gey, hem biseksüel hem trans hem de interseks. Onu yollayalım size.

13. Türkiye’de kaç kişisiniz?

Allah bir biz tekiz! Şimdi benim komşum Melahat abla var. Bence o biseksüel. Manav Hüsnü amca da gey kesin. Bir de transları ekle bu rakama kaç etti: 40! MHP’nin kuruluşunun 40. yılı. Aşkım boşver sen rakamları. Püskevit var yer misin?

14. Dünyada kaç kişisiniz?

Bu soruyu ısrarla soranı Sibel Can’a havale ediyoruz: Benim Yerime De Sev!

Benim yerime de sev

Bekletme hayatı

Bu kadarına razıysan, yaşa gitsin

Kaç kişiyiz savunan sevdayı…

15. Bize iki lezbiyen bir gey yollar mısınız?

Canım biseksüeller de indirimde. Bir de biseksüel vereyim ağbime. Trans da ekliyorum. O da bizden olsun. İnterseks zor ama şimdi. O ekstraya girer. Ha unutmadan, lokele de bekleriz.

16. Zeki Müren gey mi?

Hayır paşa.

17. Sizin dernekte gördüğümüz X de gey mi/lezbiyen mi?

Dur canım ben sana bizim Türkiye’de yaşayan geyler ve lezbiyenler indeksimizi atayım. Oradan arayıp bul.

18. Zengin eşcinsel ve translar size bağış yapmıyor mu?

Zengin heteroseksüel iş adamları, iş kadınları size bağış yapıyor sanırım. Oradan sordunuz soruyu.

19. Sürekli cinsellik konuşuyorsunuz, sevgilinizden bahsediyorsunuz?

Tatlım sen önce parmağındaki alyansı çıkar, eşinle geçende yediğiniz yemeğin ne kadar güzel olduğu, çocuğunuzun özel okul taksiti gibi sıkıcı konulardan bahsetmeyi bırak. Üstüne reklamlardan billboardlara hetero, natrans temsillere karşı kampanya başlat. Sonra şey edelim olur mu.

20. Gündem bu kadar sıcakken sizden bahsedemeyiz.

E hani insan hakları herkes içindi. Nefret cinayetlerinden ayrımcılığa bir ton sıkıntı sıcak bir gündem yaratamıyorsa dönüp kendimize bakmamız gerekmez mi?

21. CHP ve HDP ile olmaz diğer partilere de ulaşmak lazım.

Çok haklısın canım. Zaten AKP ve MHP kapılarını sonuna kadar açmıştı da biz gitmiyorduk. Biz nasıl akıl edemedik ya. Biz bu ülkede sadece CHP ve HDP var sanıyorduk. Demek bu yüzden hiçbir yasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin geçmesini sağlayamadık.

22. Eğitim şart. Öğretmenlere ulaşmanız lazım.

Soru 21’e bakınız lütfen.

23. LGBTİ’ler bizim etkinliklere hiç gelmiyor. Daha çok çalışmanız lazım.

Gelinmeyen etkinlik sizinse neden biz daha çok çalışmalıyız? Belki de LGBTİ’lere ilişkin herhangi bir şey yapmadığınız için gelmiyorlardır. Olamaz mı?

24. Neden bizim etkinliğe gelmediniz?

Çünkü çağırmadınız? Facebook eventi yeterli sanıyor olabilirsiniz ama değil maalesef ki…

25. Toplumdaki değişime siz öncü olacaksınız.

Ok kib bye.