Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nı takip için: mecliste.org

19 Şubat 2016
Denge ve Denetleme Ağı’nın yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin yasama sürecine aktif katılımı için kurduğu ‘mecliste.org’ sitesi, ilk olarak şu an Meclis gündeminde olan ‘Kişisel verilerin korunmasına ilişkin Kanun Tasarısı’ üzerine bilgilendiriyor. Site, yurttaşların toplumsal hayatın her alanını ilgilendiren ancak teknik bir dille hazırlanan yasalarla bu yasaların yapım süreçleri hakkında anlaşılır bilgiye zamanında ulaşmasını ve […]

Denge ve Denetleme Ağı’nın yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin yasama sürecine aktif katılımı için kurduğu ‘mecliste.org’ sitesi, ilk olarak şu an Meclis gündeminde olan ‘Kişisel verilerin korunmasına ilişkin Kanun Tasarısı’ üzerine bilgilendiriyor.

Site, yurttaşların toplumsal hayatın her alanını ilgilendiren ancak teknik bir dille hazırlanan yasalarla bu yasaların yapım süreçleri hakkında anlaşılır bilgiye zamanında ulaşmasını ve farkındalık kazanmasını hedefliyor. Ve ilk olarak şu an Meclis gündeminde olan ‘Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Kanun Tasarısı’ üzerine bilgilendiriyor.

Screen Shot 2016-02-22 at 17.26.34

Mecliste.org, yasa taslaklarının içeriğiyle ilgili doğru bilgiye sahip olmak, farklı bakış açılarını görmek, taslakla ilgili görüşünü paylaşmak ve yasa yapım sürecinde karar vericileri etkilemek isteyenlerin Türkiye’de ilk kez buluşacağı bir platform olacak. Kurucuları amaçlarını şöyle açıklıyor: “Yasalar teknik ve karmaşık bir dille hazırlanır; Meclis gündemini, Genel Kurul oturumları haricinde takip etmek zordur. Bu karmaşık gibi gözüken yasa yapım sürecinin, kuralları, aktörleri ve gündemi vardır. Ancak bu yasaların hepsi, nasıl bir eğitim alacağımızdan, güvenliğimizin kimler tarafından nasıl sağlanacağına; çevre ile ilgili düzenlemelerden, evlenip boşanmamıza kadar günlük hayatımızı belirler. İşte, Mecliste olarak bizim amacımız, gündelik yaşamımızda hangi kurallar çerçevesinde yaşayacağımızı belirleyen yasa yapım süreçleri hakkında anlaşılır bilgiye zamanında ulaşmak ve bu süreçlerin katılımcısı olmak. Çünkü bizim irademizle şekillenen Meclis’te konuşulan, görüşülen, yasalaşan her şeyi bilmenin; Meclis’te olup biteni takip etmenin hepimizin hakkı ve sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz.”

Kısaca mecliste.org, herkesi ilgilendiren ancak takip edilemeyen tasarı ve tekliflerin hangi komisyonda görüşüldüğü, Genel Kurul’da ne zaman oylanacağı, neler içerdiği gibi konularda yol gösterecek bir kılavuz olacak.

MECLİSTE.ORG NASIL ÇALIŞIR?

  1. Yasama gündemini sürekli tarar; sıradaki tasarı ve teklifleri değerlendirir.
  2. Her ay, Meclisin gündeme alacağı tasarı ve teklifler arasından öncelikli olanı belirler, sivil topluma takipte kalması için ilk işareti gönderir.
  3. Güvenilir kaynaklardan doğru ve güncel bilgiyi toplar, karmaşık kanun metinlerini bizler için anlaşılır hale getirir.
  4. Objektif verilere dayalı uzman değerlendirmeleriyle, konunun farklı bakış açılarını açığa çıkarır.
  5. Sivil toplumun tüm seslerine; tarafları değil, bakış açılarını tartışmaları için çağrı yapar.
  6. Her görüş ve yaklaşımdan vatandaşlar, hayatlarını belirleyen yasalar üzerinde özgürce konuşur; fikirleriyle yasa yapım sürecine katkı sunar.
  7. Tartışmaların sonunda ortaya çıkan ortak ve farklı perspektifler ile öneriler bir arada karar vericilere ve kamuoyuna sunulur!

Ayrıntılı bilgi için

Etiketler