BM: Suriye’de Tüm Taraflar İnsanlık Suçu İşliyor

10 Şubat 2016
BM’nin yeni raporu: Suriye’de tüm taraflar, kurdukları ‘gözaltı merkezleri’nde ağır ve sistematik insan hakkı ihlallerine neden oluyor. Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı yeni rapor, beş yıldır devam eden savaşta tüm tarafların işkence, cinayet, cinsel şiddet ve kaybedilme gibi hak ihlallerini sistematik olarak uyguladığını ortaya koydu. BM’nin Suriye Araştırma Komisyonu’nun dün yayımladığı, “Gözden […]

BM’nin yeni raporu: Suriye’de tüm taraflar, kurdukları ‘gözaltı merkezleri’nde ağır ve sistematik insan hakkı ihlallerine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı yeni rapor, beş yıldır devam eden savaşta tüm tarafların işkence, cinayet, cinsel şiddet ve kaybedilme gibi hak ihlallerini sistematik olarak uyguladığını ortaya koydu.

BM’nin Suriye Araştırma Komisyonu’nun dün yayımladığı, “Gözden Irak Gönülden Irak: Suriye Arap Cumhuriyeti’nde Gözaltında Ölümler” (Out of Sight, Out of Mind: Deaths in Detention in the Syrian Arab Republic) isimli raporda, hükümet, silahlı hükümet karşıtı gruplari IŞİD ve El Nusra gibi silahlı radikal İslamcı örgütlerin kurduğu ‘gözaltı merkezleri’nde kitlesel infazlar, cinsel şiddet, işkence, alıkoyma, kaybedilme gibi pek çok insan hakkı ihlalini uyguladığı belirtiliyor.

Gözaltında kaybedilenlerin yakınları, ordu görevlileri, gardiyanlar ve ‘gözaltı merkezi’nden kurtulmuş 200’den fazla siville yapılan mülakatlar sonucu hazırlanan rapor, tutsakların uğradığı işkenceleri belgeliyor.

Kurtulan sivillerin aktardığı kadarıyla, savaşın tarafları tarafından alıkoyulanlar ölümle sonuçlanan işkencelere maruz kalıyor, bir kısmı gıdasız kalmaktan, hijyen koşullarının olmamasından ya da temel tıbbi yardıma ulaşamamaktan ölüyor.

Raporda, muhaliflerin kontrol altına aldığı bölgelerde de kurulan şeriat mahkemelerinde işkence ve infaz kararlarının verildiği belirtiliyor.

Komisyonun raporunda, Suriye’nin her bölgesinde bulunan gözaltı merkezlerinde sivil ölümlerinin devam ettiği belirtilirken; BM ve diğer uluslararası insan hakları örgütlerinin, sivil kayıplarını belgelemek için ülkede gözlem yapma taleplerinin Suriye hükümeti tarafından kabul edilmediği ifade ediliyor.

Komisyon, raporun alıkoyulan sivillerle ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımlarına neden olmasını umduklarını belirtti.

Kaynak: Agos