3’üncü yılında bireysel başvuru paneli

11 Aralık 2015
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA’nın düzenlediği AYM’ye Bireysel Başvuru Yolu: İlk Üç Yılı ve Geleceği Paneli, 16 Aralık’ta SETA Ankara’da gerçekleşecek. Paneli düzenleyen SETA, 23 Eylül 2015 tarihi itibarıyla Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun üçüncü yılını doldurduğunu, bu süre içinde Anayasa Mahkemesi’nin, ülke gündemini meşgul eden ve zaman zaman eleştirilen önemli kararlara […]

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA’nın düzenlediği AYM’ye Bireysel Başvuru Yolu: İlk Üç Yılı ve Geleceği Paneli, 16 Aralık’ta SETA Ankara’da gerçekleşecek.

Paneli düzenleyen SETA, 23 Eylül 2015 tarihi itibarıyla Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun üçüncü yılını doldurduğunu, bu süre içinde Anayasa Mahkemesi’nin, ülke gündemini meşgul eden ve zaman zaman eleştirilen önemli kararlara imza attığını belirtiyor. Geçen üç yıllık süreçte bireysel başvurunun başvurucular açısından sağladığı imkânlar bir tarafa aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’nin toplumsal güvenilirliğine de ciddi katkı sağladığını ifade ederek, şöyle diyor: “2010 Anayasa değişikliği ile birlikte Mahkemenin yapısında ve işleyişindeki dönüşümün bir parçası olarak değerlendirilmesi gereken bireysel başvurunun, Mahkemenin meşruiyetini arttırıcı bir rol üstlendiği söylenebilir.”

Panelimizde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun ilk üç yılında elde edilen birikim, insan haklarının korunması bağlamında kazanılan başarılar ve başvuru yolunun işleyişine ilişkin sorunlar değerlendirilecek. Kazanımların artırılması ve yaşanan tıkanıklıkların aşılması için yapılması gerekenler, SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Cem Duran Uzun’un moderatörlüğünde Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Recep Kaplan ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Gülener’in konuşmacı olarak katılacağı panelde tartışılacak.

TARİH: 16 Aralık 2015, 14:00

YER: SETA Ankara

KONUŞMACILAR:  

Moderatör     Cem Duran Uzun, SETA

Prof. Dr. Engin Yıldırım, AYM Başkanvekili

Dr. Recep Kaplan, AYM Genel Sekreter Yardımcısı

Doç. Dr. Serdar Gülener, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi

Kayıt için tıklayınız.