AB: Mültecileri Türkiye’de tutun

22 Kasım 2015
Avrupa Birliği, mültecilerin Avrupa’ya geçmeden Türkiye’de barındırılması yönünde bir ‘Eylem Planı’ hazırladı. Karşılığında vize muafiyeti konusunda ilerleme vadediyor. Zeynel LÜLE Avrupa Birliği (AB), mülteci akınının Türkiye tarafından yavaşlatılması ve bu konuda AB’nin istediği yönde bir ‘filtreleme’ çalışması yapması halinde ‘vize muafiyeti’ konusunda ilerleme vaadinde bulundu. Brüksel’den gelen haberler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Belçika ziyaretinde […]

Avrupa Birliği, mültecilerin Avrupa’ya geçmeden Türkiye’de barındırılması yönünde bir ‘Eylem Planı’ hazırladı. Karşılığında vize muafiyeti konusunda ilerleme vadediyor. Zeynel LÜLE

Avrupa Birliği (AB), mülteci akınının Türkiye tarafından yavaşlatılması ve bu konuda AB’nin istediği yönde bir ‘filtreleme’ çalışması yapması halinde ‘vize muafiyeti’ konusunda ilerleme vaadinde bulundu.

Brüksel’den gelen haberler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Belçika ziyaretinde bu konuya odaklanıldığı yönünde. Türkiye ve AB arasında görüşülen ve ‘taslak’ halindeki ortak metin, bu konuda bir ‘eylem planı’nı öngörüyor. Eylem planı AB’nin Türkiye’ye mali desteğini öngörüyor ama AB’nin Türkiye’ye yapılan vaatler konusunda ‘cömert’ davranmadığını da gösteriyor.

1 MİLYAR EURO VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de üç AB kurumunun liderleriyle bir araya geldiği yemekte Türk tarafına sunulan ve daha sonra AB Komisyonu tarafından açıklanan taslak metin beklentilerin altında kaldı. AB’nin mali desteğini ön plana çıkaran taslak, somut olarak Türkiye’ye vize muafiyeti müzakerelerinde ilerleme vaat ediyor. Taslak metinde Türkiye’ye mülteciler konusunda yararlanabilmesi için 1 milyar Euro verileceği belirtiliyor.

AB, mültecilerin Türkiye’de kalabilmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını ön plana çıkarıyor. Mültecilerin Türkiye’de tutulması ve Türkiye’den AB’ye geçmek isteyen mültecilerin de engellenmesi, AB’nin beklentileri olarak öne çıkıyor. Türk tarafı, bu metin üzerinde henüz ‘istişare’ yapıldığını, herhangi bir anlaşma olmadığını ve taslağın değişmesinin ‘muhtemel’ olduğunu belirtiyor.

GÜNEY SINIRINDA 6 KAMP

Taslak metin 2 bölümden oluşuyor. Bu bölümler şöyle:

* Türkiye’de bulunan mültecilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi için birtakım tedbirler alınması,

* Türkiye’den AB’ye mülteci akınının durdurulması için yapılacakların listesi.

Metin, halen Türkiye ile AB arasında ‘buzdolabına kaldırılmış’ olan üyelik sürecinden veya Türkiye’nin talebi olan Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasından söz etmiyor. Taslakta, AB’nin bünyesinde barındıracağı mülteci sayısı ya da bu sayının artırılması konusunda da somut ifade bulunmuyor. Taslak, Türkiye’nin güney sınırında 6 kamp kurulmasından bahsediyor. Mültecilerin Türkiye’de kalmasını temin etmek için iş piyasasına katılımların sağlanması, bu kişilere çalışma izni verilmesi, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerine erişimlerinin sağlanması isteniyor.

15 EKİM’DE KONUŞULACAK

Taslakta, Türkiye ile AB arasında ‘diyalog’ çerçevesinde sürdürülen ‘Vize muafiyeti’ konusunda da somut bir vaat yer almıyor. Sadece, eylem planının uygulanmasının vize muafiyeti şartlarının yerine getirilmesine yardımcı olacağını söylemekle yetiniyor. AB, 15 Ekim’de devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı bir ‘zirve’ toplantısında mülteci krizini görüşecek ve Türkiye’ye sunulan teklifi ayrıntılı olarak ele alacak.