Susam Sokağı’nda ilk kez otizmli bir karakter

ABD Susam Atölyesi, ilk dijital otizmli kuklası Julia’yı tanıttı. Otizmin utanılacak bir şey olmaktan çıkmasına katkı sağlamayı amaçlayan Atölye, nelerin otizmli çocukları akranlarından farklılaştırdığına değil, nelerin onları akranlarına bağladığına vurgu yapmak istiyor.   “Otizmli çocuk sahibi aileler dijital içeriklere meyilliler, bu da neden bizim Julia’yı yarattığımızın sebebi” diyor Susam Sokağı atölye sorumlusu Sherri Westin. Ailelerin […]

ABD Susam Atölyesi, ilk dijital otizmli kuklası Julia’yı tanıttı. Otizmin utanılacak bir şey olmaktan çıkmasına katkı sağlamayı amaçlayan Atölye, nelerin otizmli çocukları akranlarından farklılaştırdığına değil, nelerin onları akranlarına bağladığına vurgu yapmak istiyor.

 

“Otizmli çocuk sahibi aileler dijital içeriklere meyilliler, bu da neden bizim Julia’yı yarattığımızın sebebi” diyor Susam Sokağı atölye sorumlusu Sherri Westin. Ailelerin ve çocukların otizmin rahatsız edici bir konu olmadığını anlamalarını istediklerini belirtiyor. “Bazı insanlar otistik değil otizmli demesi gerektiğini bile bilmiyor”

Susam Sokağı, #SeeAmazing (ŞaşırtıcılığıGör) hashtagi ve diğer görsel unsurlar aracılığıyla farkındalığı da artırmaya çalışıyor. Nelerin otizmli çocukları akranlarından farklılaştırdığına değil, tersine nelerin onları akranlarına bağladığına vurgu yapmak istiyor.

FARKLI ŞEKİLLERDE AMA BİRLİKTE OYNAMAK

ABD Sosyal Etki Başkan Yardımcısı Dr. Jeanette Betancourt, “Otizmli çocuklar 5 kez daha fazla zorbalığa maruz kalıyorlar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Otizmli olan 68 çocuktan biri, çokça zorbalık görüyor. Hedefimiz, bütün çocukların ortak bir noktada ne paylaştığını göstermek. Otizmli çocuklar oyun oynama sevincini, sevmeyi, arkadaş olmayı ve grubun bir parçası olmayı paylaşıyor.“

İşte Susam Sokağı’nın Julia’sı da bu yollardan biri. Onun ve arkadaşlarının farklı şekillerde oynadıkların ama yine de birlikte oynadıkları gösteriyor. Darısı Türkiye’deki çocuk oyunlarının, çizgi filmlerinin, hatta yetişkinlere yönelik dizilerin, filmlerin başına.