İğneada diken üstünde

Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralinin İstanbul’a 120 km mesafedeki cennet parçası İğneada’ya yapılacağı açıklaması, tüm çevrecilerin tepkisini çekti. Dünyanın üç longoz ormanından birine sahip İğneada’yı geri dönülemez müdahalelerden korumak isteyen STK’lardan biri de Yeşil Bilgi Platformu. Web sitesinde konuya yer veren platform, “doğa geri almadan sesime ses ver” diyor.   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali […]

Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralinin İstanbul’a 120 km mesafedeki cennet parçası İğneada’ya yapılacağı açıklaması, tüm çevrecilerin tepkisini çekti. Dünyanın üç longoz ormanından birine sahip İğneada’yı geri dönülemez müdahalelerden korumak isteyen STK’lardan biri de Yeşil Bilgi Platformu. Web sitesinde konuya yer veren platform, “doğa geri almadan sesime ses ver” diyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un, üçüncü nükleer santral için doğa harikası İğneada’yı işaret etmesi çevreciler arasında büyük infiale yol açtı. Bu bölgenin, tehlike altındaki 184 kuş türüne ev sahipliği yaptığına, Türkiye’deki hayvanların yüzde 57’sinin İğneada’da yaşadığına dikkat çeken çevrecilere göre, inşaatı ve nükleer santralin kendisi, tüm doğanın, longoz ormanlarının ve korunması gereken türlerin son bulmasına neden olacak.

DÜNYADAKİ 3 LONGOZDAN BİRİ

İğneada’ya yapılması planlanan nükleer santralin, dünyanın üç longoz ormanından birine sahip bölgeyi ciddi anlamda tahrip edeceği savunuluyor. Longozlar dünyada sadece Amazon, Afrika Kongo Havzası ve İğneada’da bulunuyor. Ayrıca, Bern Sözleşmesi ölçütlerine göre bölgede konaklayan veya yaşayan 184 kuş türü, koruma altına alınması gerekenler arasında.

ORMANLAR TAHRİP EDİLECEK

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu da İğneada’daki longoz ormanlarında hâlâ yeni türlerin keşfedildiğini belirterek, “Yağmur ormanları nasıl değerli ve mevsimleri değiştirecek kadar önemliyse longozlar da Türkiye için bu kadar kıymetlidir” dedi. İğneada’nın çok hassas bir habitatı olduğunu dile getiren Bozoğlu, “Kuzey ormanları yok ediliyor, bir burası kalmıştı burası da yok ediliyor. Neden burası seçildi? Nükleer santral için elektrik iletim hatları da yapmaları gerekiyor. Bu hatlar ağ gibi ormanların içinde yayılacak. Bu da cennet ormanlarda ciddi tahribat yaratacak” görüşünü savundu.

RAKAMLARLA YEŞİL BİLGİ PLATFORMU

 

  

Çocuklara yeşil bilgi tohumlar için tıklayınız.

LONGOZ NEDİR daha fazla bilgi için LONGOZU KORU’ya tıklayınız.