Ankara katliamı mağdurlarına gönüllü travma terapisi

22 Ekim 2015
Psikolog Şerife Budak, Ankara’da 10 Ekim’de meydana gelen ve 102 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarıyla yaralılara merkezi İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan EMDR Derneği’ne başvurmaları halinde üyeleri olan çok sayıda psikoloğun, EMDR yöntemiyle tek tek ya da gruplar halinde terapi uygulayacaklarını açıkladı. VAN, ANTEP VE SOMA’DA KULLANILDI Sosyolog Başak Temel’in sosyalekran.com adresindeki programına […]

Psikolog Şerife Budak, Ankara’da 10 Ekim’de meydana gelen ve 102 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarıyla yaralılara merkezi İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan EMDR Derneği’ne başvurmaları halinde üyeleri olan çok sayıda psikoloğun, EMDR yöntemiyle tek tek ya da gruplar halinde terapi uygulayacaklarını açıkladı.

VAN, ANTEP VE SOMA’DA KULLANILDI

Sosyolog Başak Temel’in sosyalekran.com adresindeki programına katılan Budak, mağdur ve yakınlarına yönelik gönüllü terapi çalışmasının detaylarını şöyle anlattı: “Açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırmadır. Nöro-biyolojik ve fizyolojik yöntemdir. Tüm terapi yöntemlerinden daha hızlı, kesin sonuçlar aldığımız, Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı bir yöntem. Hap olarak nitelendirilir. Yani iyileşme çok hızlı oluyor. Genelde de travma yaşandığında kullanılır. EMDR Derneği olarak, Ankara’da meydana gelen olayda, tüm Türkiye’den gelen insanlar vardı. İstanbul, Ankara, İzmir, yakınlarını kaybeden ya da tanıklık eden insanlara EMDR yöntemiyle yardım sağlanacak. Bunun için derneğe başvurabilirler. Önceki çalışmalarda çok yararı oldu. Örneğin Van depreminde, Antep olaylarında, en son Soma’da kullanıldı.”

Patlamada yaralanan ve yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına gönülüllük esasına göre ekipler halinde çalışılarak terapi uygulayabileceklerini belirten Psokolog Budak, şöyle devam etti: “Kim, nerede ihtiyaç varsa, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak, o ekipler bir süre belli bir yerde konuşlanacak. Ya da İnsanlara nasıl ulaşılacaksa belirlenip yardım sağlanacak. Genelde bireysel bir terapi yöntemidir. Ama grup olarak da uygulanan ve kısa süreli çözüm alınan bir yöntem, burada da grup olarak destek sağlanacak. Gerektiği durumlarda da tabii ki bireysel destek hizmeti sunulacak.” ANKARA, (DHA)

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.