Türkiye otizmde örnek ülke mi?

05 Ekim 2015
Sare Davutoğlu’nun New York’ta düzenlenen otizm toplantısındaki konuşmasında “Türkiye otizm için örnek ülkedir” demesi otizmli çocukların ailelerinin tepkisini çekti. Geçen yıl otizmli çocuğu okula alınmadığı için AİHM önünde çadır açan Sedef Erken, Sare Davutoğlu’na yanıt verdi.  BirGün gazetesinden Alp Kıyak’ın haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun BM’de sarfettiği “Türkiye otizm için örnek ülkedir” […]

Sare Davutoğlu’nun New York’ta düzenlenen otizm toplantısındaki konuşmasında “Türkiye otizm için örnek ülkedir” demesi otizmli çocukların ailelerinin tepkisini çekti. Geçen yıl otizmli çocuğu okula alınmadığı için AİHM önünde çadır açan Sedef Erken, Sare Davutoğlu’na yanıt verdi. 

BirGün gazetesinden Alp Kıyak’ın haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun BM’de sarfettiği “Türkiye otizm için örnek ülkedir” sözlerinin ‘yalan’ olduğunu belirten Sedef Erken BirGün’e konuştu.

Erken; “Türkiye örnek ülke değil ancak kötü örnek ülke olabilir” diyerek konu hakkında açılan AİHM’de süren davasının dahi bunu anlamak için yeterli olduğunu belirtti.

‘BM’DEN BÜTÜN DÜNYAYA YALAN SÖYLEMİŞ OLDU’

“Türkiye’ de otizmli çocuklar okullara alınmıyor. Sare Davutoğlunun yapmış olduğu açıklamaya kesinlikle katılmıyorum. Birleşmiş Milletler’den bütün dünyaya yalan söylemiş oldu. Bu konuda da hukuki işlemlere başvurmayı düşünüyorum” diyen Erken, Türkiye’nin otizm ile ilgili hiçbir şey yapmadığını vurguladı.

Erken şöyle devam etti: “1-2 sene önce Fatma Şahin’le bütün sivil toplumu biraraya getirdik. Otizm eylem planı oluşturduk. Cumhurbaşkanı da ‘takip edeceğim’ sözü verdi. Ancak hiçbir şey yapılmadı. Twitter’da ‘otizm eylem planı yoksa oy da yok’ diyerek bir kampanya yürütüyoruz aileler olarak.”

Erken, otizmliler için seferberlik başlatılması gerektiğini belirterek “50 Yıllık birikmiş sorun var bu konuda. Otizm eylem planı iki daire başkanıyla çözülebilecek mesele değil. Başbakanın ya da Cumhurbaşkanı’nın ilgili bakanla beraber bir adım atması gerekiyor,” dedi.

OTİZM EYLEM PLANI NELERİ İÇERİYOR?

*Otizm konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması ve kurumsal arası işbirliğinin geliştirilmesi

*Otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanımlamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesinin sağlanması

*Otizm tanısı yapılmış bireylerin ailelerinin otizm konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlenirilmesi ile gerekli desteğin sağlanması

*Otizmli bireylerin eğitimsel değerlendirilmesi, sınav düzenlemeleri ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanması

*Otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerin yapılması.

*Otizmli bireylerin eğitimlerinde nitelikli personel ihtiyacının karşılanması ve erişebilirliğin sağlanması.

*Otizmli bireylerin ve ailelerinin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması

Etiketler