2. Demokratik İslam Kongresi: Tema barış, özgürlük, birlikte yaşam

18 Mart 2015
Demokratik İslam Kongresi, İstanbul’da bugün başlayıp üç gün sürecek 2’nci Genel Kongresi’nin temasını barış, özgürlük ve birlikte yaşam olarak belirledi. Demokratik İslam Kongresi (DİK), 18-19-20 Aralık’ta düzenlenecek olan kongre öncesinde 2’nci Genel Kurul çalışmasını, programını ve katılımcılarını açıklamak üzere Taksim Hill Otel’de basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya DİK üyeleri, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Kars […]

Demokratik İslam Kongresi, İstanbul’da bugün başlayıp üç gün sürecek 2’nci Genel Kongresi’nin temasını barış, özgürlük ve birlikte yaşam olarak belirledi.

Demokratik İslam Kongresi (DİK), 18-19-20 Aralık’ta düzenlenecek olan kongre öncesinde 2’nci Genel Kurul çalışmasını, programını ve katılımcılarını açıklamak üzere Taksim Hill Otel’de basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya DİK üyeleri, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de katıldı. Kongrenin programını DİK üyesi Fadıl Bedirhanoğlu açıkladı. Bedirhanoğlu, 2. Demokratik İslam Kongresi hazırlık çalışmaları kapsamında yaklaşık 6 aydır Ortadoğu ve Avrupa’da, panel, çalıştay, toplantı ve şahıslarla görüşmeler yaptıklarını söyledi. DİK’in ilk buluşmasını 2014 yılında Diyarbakır’da gerçekleştirdiğini hatırlatarak, toplumsal barış ve Ortadoğu’da güven ortamının sağlanmasında inançların özgürlükçü yönünün katkısını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Bedirhanoğlu, kamuoyu oluşturmaya amaçladıklarını belirterek, “DİK özgürlükleri tehdit eden dini referanslı şiddete karşı ortak çalışmaları önemsemektedir “dedi. Bedirhanoğlu, DİK’in kadınların ve gençlerin toplumsal hayata katılımının önündeki engellerin kaldırılmasını kritik bir değişim dinamiği olarak kabul ettiğini vurguladı.

Bedirhanoğlu, 18-19-20 Aralık tarihinde İstanbul Beşiktaş MKM Atilla İlhan Salonu’nda gerçekleşecek İslam Kongresi’nde Ortadoğu ve Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri de değerlendireceklerini aktardı.

FARKLI İNANÇ GRUPLARINI KAPSIYOR

İslam Kongresi’nin bir başka özelliğinin de farklı inanç gruplarını kapsamak olduğunu belirten Bedirhanoğlu, bu kapsamda Güney Afrika’dan Prof. Dr. Ferid Esack’ın, Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’dan gelen aydın akademisyenlerinin, kanaat önderlerinin, İslam alimlerinin de değerlendirmelerde bulunacaklarının bilgisini verdi. Bedirhanoğlu, kongrenin barış ve adaletin güçlenmesine ciddi katkıya vesile olmasını diledi ve katılım çağrısında bulundu.

İSLAMI KULLANANLAR TEŞHİR EDİLMELİ

Hüda Kaya ise Müslümanlığın şiddet sarmalına girdiğini belirterek, İslam’ın aslında barışı referans aldığını söyledi. Kaya, “Hiçbir topluluk inancından, renginden ırkından dolayı ezilemez, ötekileştirilemez. Biz bu amaçla kurumsallaşmak adına yapacağımız 2’nci kongremizde, tüm halklara bir arada nasıl yaşayabiliriz? Bunu kongremizin ana teması olarak alacağız. Barışa, özgürlüğe ihtiyacımız olan günler bekliyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

Ayhan Bilgen de Suriye başta olmak üzere Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar İslam adı altında her şiddetin ön plana çıktığını ifade etti. Türkiye’de de barışa ihtiyaç duyulan bir süreç yaşandığını söyleyen Bilgen, “Bir buçuk yıl önce diyalog süreciydi. Şu an ise savaş hakim. Barışın tesis edilmesi için, İslam’ı kullananlar teşhir edilmeli. Kongre yeni bir başlangıçla barışı tesis edecek” şeklinde konuştu.

Bugün başlayan Kongre’nin yarın ve pazar günkü programı şöyle:

19 Aralık 2015

* Açılış Konuşması – Güney Afrika Prof. Dr. Farid Esack: “İslam’da Farklılıkların bir arada yaşaması” (Medine Vesikası, Haklar Temelinde Yaşam) – 10.00-12.30

Birinci oturum:

* Moderatörlüğünü Ayhan Bilgen’in yapacağı ve konuşmacı olarak Hafız Turhallı, Hatıra Çiçek, Sadullah Zarei katılacağı “İslam ve Demokrasi” konulu sunum – 14.00 – 15.30

İkinci oturum:

* Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nurettin Turgay’ın yapacağı ve konuşmacı olarak Fatma Bostan Ünsal, Kadri Yıldırım ve İbrahim Yenigün’ün katılcağı “İslam’da farklılıkların haklar temelinde bir arada yaşaması” sunum – 16.00-17.30

Basına kapalı olarak gerçekleştirilecek olan kongrenin üçüncü gününde ise

* Çalışma raporunun sunulması ve tartışılması – 10.00-11.00

* Tüzüğün sunulması – 11.00-12.00

* Şuranın Seçimi – 14.00-15.00

*Sonuç Bildirgesi’nin kamuoyuna açıklanması – 15.00-16.20